2000 Mustang GT, cranks but wont start...any help - Ford Mustang Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 (permalink) Old 11-09-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
2000 Mustang GT, cranks but wont start...any help

hey guys...make a long story short. I have a 2000 mustang gt. i installed a kenne bell blower to it a few years back. the car is stock other than that. i drove it about a month ago and it ran fine. i tried to start it a week later and it cranked but woudnt kick over. its not my daily driver and i drive it a few times a month and is garage kept. i drained the gas and out injector cleaner in in, changed the fuel filter, my fuel pump is working properly, i cleaned the MAF and put in new plugs. I changed the TPS, AIC and have checked all vacuum lines. Just for the hell of it i put carb cleaner in the first 2 cylanders and oput the plugs back in. I then tried to start it...it hesitated then turned over. it idled rough and every 20-30 seconds it would bog out almost stall then go back to a weak/rough idle. after changing everything it wont start. any ideas or help would be greatly appreciated. Im trying to sell it by spring and noone want to buy a car that looks good but doesnt run. thanks everyone.
greengt2000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 11-09-2009
Apprentice
 
00BLACKSTANG's Avatar
 
Joined: Apr 2008
Location: Tucson
Posts: 235
 
my car once had that problem when I was putting it back together. since you said you have the kennel blower It could be different. also its not a daily so some thing that got a little rusted over the rain season or just water got to it and is causing not to work properly. for my guess it could be the IAC is probably way to open or a line on the IAC is getting to much air that doesnt let it start but it strugles to start then turns off. check every thing see if you hear anything differently. try different things some times car trouble is some thing else all the time
00BLACKSTANG is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 11-10-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
thanks blackstang...ive been checking it every weekend to see if i overlooked anything. thanks for the reply.
greengt2000 is offline  
post #4 of 11 (permalink) Old 11-10-2009
SHELBY GT 350 Member
4.6L Member
 
racin366's Avatar
 
Joined: May 2008
Location: Pompano Beach
Posts: 5,340
 
Check the iac, and you may want to try putting the stock tune in, JUST TO SEE IF IT STARTS. If it does on the stock tune, you have a problem with the tune, but don't drive it like that with the blower, you'll kill it. If not, go back to the blower tune. After all that you've changed, I would start looking at the cops and O2 sensors, and maybe the ecu.

The artist formerly known as SteedaMatt.
racin366 is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 11-11-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
thanks racin366...i was thinking it may be the coil packs...but would one or two bad coil packs keep the motor from turing over all together..thanks for the insight
greengt2000 is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 11-11-2009
SHELBY GT 350 Member
4.6L Member
 
racin366's Avatar
 
Joined: May 2008
Location: Pompano Beach
Posts: 5,340
 
No, even if 2 cops were shot it SHOULD fire, but would run like crap. You might want to look at the boots on the cops that connect to the plugs, make sure the boots are not torn, are soft not hard, and look at the 'spring' inside the boot, that transmits the spark to the plug. The boots can be replaced independent of the coils, and some dielectric grease can go a long way to prevent the spark from arching. Still, I don't think any of this would cause it not to start at all.

Just to make sure what we're talking about here, when you turn the key, what exactly happens? Does the engine turn (hear the starter going) but not fire? Or does it not turn over at all? If it doesn't turn at all, its likely a battery issue, corroded connection, or bad ground. But turning or not turning would have completely unrelated causes.

The artist formerly known as SteedaMatt.
racin366 is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 11-12-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
yea...i put the key in...turn it to accessory and i hear the fuel pump start...i then turn the key and it just cranks...it cranks strong so i know its not the battery plus i keep a tender on it. it just cranks and cranks and never kicks over...
greengt2000 is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 11-17-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
ive narrowed it down to the crank position sensor. so since im changing that im going to change the cam sensor since they work with eachother...thanks for all the help...
greengt2000 is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 11-18-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
Hey guys...I installed the crank sensor and the cam sensor...i turned the key and it just cranks and cranks...it smells like gas in the garage so i know shes still getting fuel...but it wont kick over and start...any ideas at this point will be appreciated...im running out of ideas...thanks again in advance guys...
greengt2000 is offline  
SHELBY GT 350 Member
4.6L Member
 
racin366's Avatar
 
Joined: May 2008
Location: Pompano Beach
Posts: 5,340
 
Sounds like an ignition problem, check all the plugs and cops. Once you see what the plugs look like it may lead you to the problem, other than that, maybe a problem with the computer. Did you try the stock tune?

The artist formerly known as SteedaMatt.
racin366 is offline  
post #11 of 11 (permalink) Old 11-18-2009 Thread Starter
Rookie
 
greengt2000's Avatar
 
Joined: Nov 2009
Location: Camden County
Posts: 7
 
i put new plugs in the car a few weeks ago and unfortunatley without the car running i cant determine what the plugs look like after running it. i never tuned it with a programmer...just a chip from kenne bell that plugs into the side outlet of the ecu and stays there. i will check the cops this weekend and see if they are getting juice to the plugs...ill keep you updated...thanks again for the help...
greengt2000 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a VALID email address for yourself, otherwise you will not receive the necessary confirmation email needed to confirm, validate and activate your new AFM member account.

Failure to provide a VALID email address, will result in the cancellation of your new AFM member account registration.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183