1988 Mustang 5.0 gt idle surges and backfires at half pedal - Ford Mustang Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 12 (permalink) Old 12-06-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
1988 Mustang 5.0 gt idle surges and backfires at half pedal

i have an 88 5.0 it has NO mass air .. when cold it runs good but when it warms up the idle surges and at about half pedal it backfires, but if i put it on the floor it gets up and moves...PLEASE HELP oh yeah timing is at 10 new cap rotor plugs and wires ...new fuel pump and filter..no mods all stock
chaos9913 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 (permalink) Old 12-06-2009
Made Member
 
StangLX93's Avatar
 
Joined: Jun 2008
Location: Norton
Posts: 547
 
check your engine coolant sensor, are you getting a Check engine light.

1993 LX 5.0 stock long block, 1.7 crane roller rockers, cobra valve springs, explorer intake upgrade, 65mm throttle body, 80mm maf ,Moroso CAI,Shorty BBK headers,BBK Adj fuel reg, BBK underdrive pulleys, electric fan, B303 cam, off-road Hpipe, 40series flowmasters, 3:73 gears, Alum drive shaft, King Cobra clutch, Pro 5.0 shifter, BBK gripp LCA,190lph fuelpump,Moates Burn2 Chip Programmer, with EEC-IV bank reader
StangLX93 is offline  
post #3 of 12 (permalink) Old 12-06-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
how do i check it or should i just replace it...no check engine lihgt
chaos9913 is offline  
post #4 of 12 (permalink) Old 12-06-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
changed the temp sensor on the intake and warmed up the car...still the same ....idles fine for 2min then starts surging then fine again .. went around block and at half throttle it pops for a second then picks up and moves ...any other ideas
chaos9913 is offline  
post #5 of 12 (permalink) Old 12-06-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
so after the temp sensor didnt work i went back threw my plugs and wires still nothing anyone ???
chaos9913 is offline  
post #6 of 12 (permalink) Old 12-06-2009
SHELBY GT 350 Member
5.0L Member
 
89coupe's Avatar
 
Joined: Nov 2008
Location: Cartersville
Posts: 5,298
 
DIY KOEO/KOER/Cylinder Balance Self-Test Procedure

Post up what you find.

89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
post #7 of 12 (permalink) Old 12-07-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
ok got the codes
koeo: 54,32/54,32
koer: 42,92/42/92
chaos9913 is offline  
post #8 of 12 (permalink) Old 12-07-2009
SHELBY GT 350 Member
5.0L Member
 
89coupe's Avatar
 
Joined: Nov 2008
Location: Cartersville
Posts: 5,298
 
Looks like you have an open in the ACT sensor wiring. Check your connections at the sensor, and clean the 10 pin connections behind the intake. Clear the codes and then rerun them. The ACT may be contributing to codes 92 and 42, which are 02 rich codes.

89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
post #9 of 12 (permalink) Old 12-07-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
replaced the ACT cleared codes now i get
koeo: 11/11
koer: still 42/92
you think maybe its the fuel pressure regulator on the fuel rail??
chaos9913 is offline  
post #10 of 12 (permalink) Old 12-07-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
and the idle still surges when the car is warm.....smooth for about 2min then it will surge for 20 sec then smooth again
chaos9913 is offline  
SHELBY GT 350 Member
5.0L Member
 
89coupe's Avatar
 
Joined: Nov 2008
Location: Cartersville
Posts: 5,298
 
Do you have a fuel pressure gauge installed?

89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
post #12 of 12 (permalink) Old 12-07-2009 Thread Starter
Rookie
 
chaos9913's Avatar
 
Joined: Dec 2009
Location: 505
Posts: 8
 
i went ahead and replaced the fuel pressure reg.. and for the hell of it all the vacuum lines and pcv valve ...the car idles perfect and all the power is back no more popping ..gonna check the codes ill post what i find
chaos9913 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a VALID email address for yourself, otherwise you will not receive the necessary confirmation email needed to confirm, validate and activate your new AFM member account.

Failure to provide a VALID email address, will result in the cancellation of your new AFM member account registration.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184