Go Back   Ford Mustang Forums > Mustang > 5.0 Mustang > 5.0L Tech

Welcome to our Mustang forums where Mustangers come together to hang out, discuss and enjoy their favorite Mustang hobby with fellow Mustang enthusiasts. We invite everyone to read, post, and enjoy our Mustang forum as well as the many other sections of our site.

You are currently viewing our forums as a guest. By joining our community you gain access to post topics, communicate with members, upload your photos and access many other special features. Registration is fast, simple and free so why wait, join our Mustang community today! If you have any problems with registration or your account login, please contact support.

5.0 Mustangs Tech Forum

5.0L Talk | 5.0L Tech | 94-95 Tech | 1979-1993   1994   1995   Upload Pictures | Timeslips | Power Adders | Mustang Tech 


Reply   Post New Thread
Unread 06-26-2013   #1 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default 93 GT without spark, tried all noid and voltage tests

WOOHOO, first post! Hey everyone, sorry that my first post has to be questions, but im STUMPED!! I have been reading through pages of troubleshooting sheets and diagrams trying to shed some light on the issue, but no luck as of yet. And thanks in advance for the knowledge about to be absorbed.
I have a 93 mustang GT 5.0, The car will turn over and crank all day, but will not get a pulse signal to the coil for it to have fire. I have replaced/checked the following with checked/new and working parts:
distributor, PIP, TFI, coil, computer,ignition switch, checked all fuse links, cleaned and refreshed the grounds, checked continuity through all applicable wires, back probed wires from source to end point.
We have a pulse in the injectors, all normal readings from the TFI(minus the coil signal), as well as pulse from PIP through the TFI. We have searched the harness for broken wires or shorts, And we have even tried an MSD box, but it will not work without a pulse to it.
Any help would be awesome as I would like to drive it sometime this summer lol

Last edited by orangescreon; 06-26-2013 at 09:33 PM. Reason: left out something
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Unread 06-26-2013   #2 (permalink)
89coupe is offline SHELBY GT 350 Member

5.0L Member


Joined: Nov 2008
Posts: 5,248 Threads: 6
 89coupe's Country Flag
Cartersville   Georgia
89coupe is on a distinguished road
Default

Pull the Spout plug, then try to start it.
__________________
89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-26-2013   #3 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 89coupe View Post
Pull the Spout plug, then try to start it.
Still the same results, even swapped spout plugs as well just in case
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #4 (permalink)
89coupe is offline SHELBY GT 350 Member

5.0L Member


Joined: Nov 2008
Posts: 5,248 Threads: 6
 89coupe's Country Flag
Cartersville   Georgia
89coupe is on a distinguished road
Default

You are checking the negative side of the coil for the signal correct?
__________________
89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #5 (permalink)
theYman is offline Apprentice


Joined: May 2013
Posts: 88 Threads: 14
 theYman's Country Flag  View theYman's 9 photos
Shelby   Ohio
theYman is on a distinguished road
Default

I would check the coil mount area for rust. If the bracket doesn't get a good ground it wont fire. Mine was missing due to a little rust between the bolts and the bracket.
theYman is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #6 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 89coupe View Post
You are checking the negative side of the coil for the signal correct?
Yes sir
And the ground for the coil has been refreshed and cleaned as well.
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #7 (permalink)
89coupe is offline SHELBY GT 350 Member

5.0L Member


Joined: Nov 2008
Posts: 5,248 Threads: 6
 89coupe's Country Flag
Cartersville   Georgia
89coupe is on a distinguished road
Default

So you have a PIP signal leaving the TFI top wire?
__________________
89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #8 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 89coupe View Post
So you have a PIP signal leaving the TFI top wire?
Yes sir, there is a pulse there
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #9 (permalink)
89coupe is offline SHELBY GT 350 Member

5.0L Member


Joined: Nov 2008
Posts: 5,248 Threads: 6
 89coupe's Country Flag
Cartersville   Georgia
89coupe is on a distinguished road
Default

Do you have one coming back to through the SPOUT?

If the signal is making it back to the TFI, only place left is to go to the coil. Its possible you still have a bad TFI. New or not, it can still be bad out of the box. Take it and have it tested.
__________________
89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-27-2013   #10 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 89coupe View Post
Do you have one coming back to through the SPOUT?

If the signal is making it back to the TFI, only place left is to go to the coil. Its possible you still have a bad TFI. New or not, it can still be bad out of the box. Take it and have it tested.
I have 3 TFI's here, and I put them on my friends 5.0 and they worked perfect on his car
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-28-2013   #11 (permalink)
dewsford is online now Apprentice

5.0L Member


Joined: Jan 2010
Posts: 192 Threads: 43
 dewsford's Country Flag
Indianapolis   Indiana
dewsford is on a distinguished road
Default

I would check the maf sensor. They also control spark and timing
__________________
Dewsford
302 1.6 scorpion rockers
24lbs inj maf convertion
x303cam explore intake
GT40 X heads BBK long tube headers
3.73s Underdrives ajd fuel pressure reg.
A/c and smog del.
BBK 70mm tbody and spacer
dewsford is online now  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-29-2013   #12 (permalink)
SmokeyJo5.0 is offline Apprentice


Joined: May 2010
Posts: 137 Threads: 24
 SmokeyJo5.0's Country Flag  View SmokeyJo5.0's 12 photos
Lyons   Oregon
SmokeyJo5.0 is on a distinguished road
Default

I know this sounds silly but I had this happen to me a few years ago, I had the firing order right, I was just off by one post on the distributor. Eventually I figured it out and just moved each plug wire over one. Check and make sure you have the firing order correct.
__________________
Cash, gas, ... or .... No one rides for free.

Take a ride on the smokey side...

First: '89 LX hatch Red, sold at over 190K
Second: '89 LX hatch Red, lived in then repoed.
Third: '87 GT hatch white, blown transmission.
Fourth(Current): '93 LX hatch, 46K w/crap paint.
SmokeyJo5.0 is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-29-2013   #13 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

We swapped out MAF's, and checked the firing order, but still same result, no signal to the coil
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-29-2013   #14 (permalink)
89coupe is offline SHELBY GT 350 Member

5.0L Member


Joined: Nov 2008
Posts: 5,248 Threads: 6
 89coupe's Country Flag
Cartersville   Georgia
89coupe is on a distinguished road
Default

Have you checked for a coil signal at the TFI itself? Its a ground pulse, so just making sure when testing you must test it to a positive source.
__________________
89 Coupe
347 in progress
89coupe is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Unread 06-29-2013   #15 (permalink)
orangescreon is offline Rookie


Joined: Jun 2013
Posts: 9 Threads: 1
 orangescreon's Country Flag
LaGrange   Kentucky
orangescreon is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by 89coupe View Post
Have you checked for a coil signal at the TFI itself? Its a ground pulse, so just making sure when testing you must test it to a positive source.
There is a coil signal coming from the TFI (tan w\y stripe) There is also a pulse through the spout
orangescreon is offline  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiTweet this Post!
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply   Post New Thread



Thread Tools



Mustang Photos
Mustang Links    Top Sites    RSS    Link To Us    Add to Favorites    Archive    Terms of Use    Site Rules    Privacy    Contact    Sponsors    Advertise   
AllFordMustangs is not affiliated with or endorsed by Ford Motor Company. ©Copyright 2002-2011 All Auto Enthusiasts Network

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162