2011-2014 5.0 V8 - does yours have a "tick" after fully warmed up? - Ford Mustang Forum
View Poll Results: Does your 2011-2014 Mustang 5.0 have a tick after fully warmed up?
Yes 316 43.77%
No 406 56.23%
Voters: 722. You may not vote on this poll

Like Tree6Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 826 (permalink) Old 09-10-2010 Thread Starter
Apprentice
 
jweems10's Avatar
 
Joined: Sep 2010
Location: Tallahassee
Posts: 80
 
Question 2011-2014 5.0 V8 - does yours have a "tick" after fully warmed up?

i posted this on svtp but thought i would post here as well. i have seen people on a few different forums complain of this issue. mine ticks when the engine is warmed up and happens between 800-2000 rpm and has since new although i didnt notice it right away. it is a lot worse with the a/c on and does not affect performance. just wanted to get a feel for how many people are having this issue and how many have taken the car to the dealer to have it checked out. also, if you have a vid or sound clip please post it.

does your car have a tick when warmed up between 800-2000 rpm(worse with a/c on)?

what is your build date?

do you think it is something to worry about?

have you taken it in for service because of the tick(if so what was your experience)?
other than the tick my car is a beast and i love it


2011 Mustang GT Premium | Blk/Blk | 6-speed manual | 3.73s | Brembos | HIDs | Timex Mod from factory |

Last edited by 5POINTO; 07-24-2013 at 06:49 PM.
jweems10 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
GT Member
 
MustangFaith72's Avatar
 
Joined: Apr 2010
Location: NoVA
Posts: 1,141
 
Nope. Mine sounds great.

Just kidding, it sounds like a turd. I won't bother describing it, since I have posted it too many times already, to include the thread you hit on SVTPeformance.

Build date of 5/16/10.

MustangFaith72 is offline  
post #3 of 826 (permalink) Old 09-10-2010 Thread Starter
Apprentice
 
jweems10's Avatar
 
Joined: Sep 2010
Location: Tallahassee
Posts: 80
 
thx for the input cids...i have been keeping up with all of your threads. exactly how loud is the tick you have? i want someone to post a vid or sound clip so i can compare mine. mine seems really loud to me at times(embarassingly loud at a drive thru or closed in area). i really just wonder how widespread this is. is it only affecting certain build dates? How many dont notice it because they drive with the windows up and music blasting and how many just dont let it bother them so they dont post about it. i am very anxious to see what you find out on monday. please keep us updated. oh, and my build date is 06/10.

all in all i still love my car and i am glad i got it...i have to admit i did expect issues with a first year drive train. i just hope ford comes up with a fix soon so i can not worry about my car anymore.

2011 Mustang GT Premium | Blk/Blk | 6-speed manual | 3.73s | Brembos | HIDs | Timex Mod from factory |
jweems10 is offline  
 
PONY Member
 
kordasn's Avatar
 
Joined: Jul 2010
Location: Toronto
Posts: 522
 
No tick - Don't know build date, how do you find it out?
kordasn is offline  
PONY Member
 
TitanRam's Avatar
 
Joined: Jul 2010
Location: Crofton
Posts: 459
 
Horrible very loud tick on cold start, very noticeable tick through 2,000 RPM when warm. Dropping off at the dealer tomorrow morning. We'll see what they find .

Edit: Build date 6/11/10

Mods don't matter.
TitanRam is offline  
Apprentice
 
stevmack's Avatar
 
Joined: May 2010
Location: Brampton
Posts: 112
 
I voted yes but there should be a intermittent choice as that;s what mine is . There one day gone the next.

Built 5/18
stevmack is offline  
Apprentice
 
a351must2's Avatar
 
Joined: Jun 2010
Location: Snohomish
Posts: 170
 
No tick ... 7/20/10 and >3400 miles.

2011 GT Premium, Grabber Blue, Brembo, 3.73, etc.
1978 Mustang II T-Top, 351W, Tremec 3550
1978 Mustang II Coupe, 2.3L Turbo, Holset, MegaSquirt
a351must2 is offline  
Apprentice
 
coffeejolts's Avatar
 
Joined: May 2010
Location: Atlanta
Posts: 70
 
Mine has ticked since I changed the oil ( motocraft 5w20 synblend ).
Only ticks between 800-2000, and only when fully warmed up. I have not taken it to the dealer yet, because I don't want to be a guniea pig (gear oil, wtf?). The tick is not very loud, but it noticable when the windows are down in a parking garage.

Build Date: 5/19/2010
coffeejolts is offline  
PONY Member
 
knk11stang's Avatar
 
Joined: Mar 2010
Location: Harrisburg
Posts: 887
 
No ticks or noise so far!Hope it stays that way!

Half afraid to change the oil.Still only about 1,300 miles on her.Thinking I'll wait a while longer till I hear or see more info.

[FONT=Arial Black][SIZE=3][COLOR=navy][SIGPIC][/SIGPIC][/COLOR][/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial Black][SIZE=3][COLOR=navy]GT Premium Manual-Kona Blue[/COLOR][/SIZE][/FONT]
[SIZE=3][FONT=Arial Black][COLOR=navy]401A Int.-Char/Blk/W/Cashmere[/COLOR][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Arial Black][COLOR=navy]Security Pkg.-3.73 Ltd Slip [/COLOR][/FONT][/SIZE]
[SIZE=3][FONT=Arial Black][COLOR=navy]Access Pkg #4 Hood Scoop N Ped Spoiler[/COLOR][/FONT][/SIZE]
knk11stang is offline  
PONY Member
S197 Member
 
Blueblaze's Avatar
 
Joined: Jan 2005
Location: "The Coast "
Posts: 927
 
No tick as of now, only 250 miles, build date 8/5

I will keep listening for it though...

Blueblaze
2011 GT 5.0 Premium Coupe, Kona Blue, Interior Charcoal /Grabber Blue ,6 speed MT, Comfort Group, ,Brembo Brakes , 3.73 Gears, Security Package, Shaker1000, Polk Speakers, CDC Chin Spoiler, JLT Oil Separator, Custom Grille layout, HID, Brenspeed 93 Tune /Steeda CAI , GT500 SVT Axle Backs
A new Beast in disguise…..
Blueblaze is offline  
Apprentice
 
si11gtcs's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Staten Island
Posts: 93
 
No ticks, 1300 miles -- will update with build date later. Afraid to change oil :/
si11gtcs is offline  
Apprentice
 
coyoteugly's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Renton
Posts: 65
 
I have a slight tick between idle and 2,000 rpm. Build date 6/10. Taking it into the dealership. B ut only to document it. Not to get gear oil in my motor.

11' Mustang GT
98' F-150 4X4
coyoteugly is offline  
Apprentice
 
300A5.0's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Murrieta
Posts: 195
 
I voted no but i not done my first oil change yet so i don't know if the factory has put any thing in my oil yet to start with. I find out this week going to change the oil in my car .

300A GT 6sp MT/brembos/3.73/55D springs /Koni STR.T strut & shocks/SVT 2007-10 GT500 strut bearings/torsion T-2R Diff./bullitt steering wheel
300A5.0 is offline  
Apprentice
 
si11gtcs's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Staten Island
Posts: 93
 
Quote:
Originally Posted by si11gtcs View Post
No ticks, 1300 miles -- will update with build date later. Afraid to change oil :/
6/10 is the build date
si11gtcs is offline  
Apprentice
 
Rocket91's Avatar
 
Joined: Aug 2010
Location: Wichita
Posts: 88
 
No tick, 1800 miles with a 4/10 build date.


2014 GT500
1991 GT
Rocket91 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Tags
coyote , help engine , ticking , ticking lifter

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Ford Mustang Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a VALID email address for yourself, otherwise you will not receive the necessary confirmation email needed to confirm, validate and activate your new AFM member account.

Failure to provide a VALID email address, will result in the cancellation of your new AFM member account registration.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome
 


Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1