Ford Mustang Forum banner

iac

  1. 4.6L Tech
    TLDR: Replaced IAC and cleaned throttle body and MAF to stop erratic idle, and it worked for a little while, but two days later my throttle is getting stuck closed, car is shifting into 3rd at around 30mph and doesn't downshift until I come to a complete stop, causing the car to stall out. Help...
  2. 4.6L Tech
    Good Evening. Thanks for taking the time to read this and give feedback. I have scoped many forums, trying many techniques, but have not been able to find the root cause of my problem. I purchased a 2000 Mustang GT (5 speed) about 2 months ago. The car has 198,000 Miles, the motor has 68,000...
  3. 4.6L Tech
    My 1999 Mustang GT had been idling rough, but when I turned the A/C on the idle would be smooth. So I figured I will clean the IAC and I might as well clean the throttle body at the same time. Went out, bought some throttle body cleaner and did the easy job after watching a couple of...
  4. 4.6L Tech
    Hey all, I've constantly used this forum for advise but never actually posted questions, so go easy on me, this is my first time actually reaching out for some assistance. My car has been idling rough and stalling out, it doesn't matter if I'm sitting at a red light, or if I push the clutch in...
  5. V6 Tech
    Hi everyone, I have been Reading a lot of advice on here for a while but never have had to post. Here is the problem I am having. My mustang runs perfectly right until I shut it off for any given reason. Let’s say I drive it and all is fine but when I go to get gas or go buy something really...
  6. 4.6L Tech
    Ok, so the wifes 2000 4.6 wouldn't start this morning, I went out and took a look at it and behaved as if it were out of gas or the ignition was dead. After LOTS of pumping the accelerator there was NO fuel smell as one would expect if it were getting fuel but not starting. After checking all...
  7. 4.6L Tech
    Went for a ride about 10 miles. Left car run at idle for 15minutes then went to drive back home and noticed the coolant temp was stuck on cold. Made it he with RPMs hanging with out throttle. That's where the data log videos take over. I did take other one but I must have not saved it. ECT was...
  8. 5.0L Tech
    I read through several threads here over the last few days trying to fix my idle issue and finally think I got it. I want to pay it back by listing what happened and how it (seems to) have been fixed. I'm not terribly knowledgeable about mustangs, in fact my truck is a 73 toyota FJ40 with a 92...
  9. 5.0L Tech
    Hello everyone. I have a 1986 ford mustang gt. V8 5.0. It has several mods. Cold air intake, 70mm throttle body and spacer. Msd ignition/coil. It all started with a very bad idle, now in neutral it idles at about 100 to 300 rpms and blows black smoke out of the exhaust. Also sounds really...
  10. 4.6L Tech
    I have now resolved my idle issue from my last thread. After replacing the IAC and getting the EGR system deactivated I no longer have a problem with a stumbling and rough idle. I do; however, still have the ticking problem that was also described in my previous thread. I had suspected a...
  11. 4.6L Tech
    Car: 1996 GT Auto Mods: underdrive pulleys, CAI (recently installed, MAF positioned at 12 o'clock), PI intake manifold Scenarios: 1) A/C on and coming to a stop from moderate to high speed, car dies or RPMs drop dramatically. 2) A/C off at idle and then switched on, car dies or RPMs drop...
  12. 4.6L Tech
    So when I turn on my car it comes up to 1400 rpms and slows drops to 800 where it hangs out until I choose to use the throttle. It is fine at stop lights and it pushes a lot of power very efficiently. After about 15 minutes of driving though it will occasionally 'want' to die when I decelerate...
  13. V6 Tech
    Okay I posted on here a couple months ago and barely got around to trying to fix this. I have a high idle it just sits at 1500 RPMS, when I barely tap the accelerator is shoots up to 2500 RPMS. I have cleaned the MAF sensor and it didn't change it at all. Also I cleaned the IAC and it happened...
  14. V6 Tech
    -Car Specifications Make: Ford Model: 2001 Mustang Engine: 3.8L v6 Trans: Automatic -Description To start with, there is no engine light associated with this problem. This problem has been going on for more than a year now and I have had a mechanic look at it in the past. I was hoping the...
  15. 5.0L Tech
    88 mustang AOD. Starts and idles fine. High idle at initial startup for about 8 seconds, then rests at about 800rpm. A little bit rough idle in park but once you put the car in drive or reverse, it dies. Sometimes there is a bit of a surge, sometimes its just like somebody turned the key...
  16. 5.0L Tech
    I just changed the iac and it still had a suring/strang idle, sometimes its like 800-1000 sometimes it will idle at 1500 and when i drove it and came to a stop it would dip down to like 500, it is also stalling, and when im driving it and let off the gas, it bucks/jerks really bad, im not sure...
  17. V6 Talk
    Been a while guys , got a IAC problem, im on the way to the garage in a few hours, to solve this high rev problem i had ever since my split port swap , the hood wont close with the IAC in its current spot, iim familliar with the threads already here and i got a vague idea on how to do it, just...
  18. AllFordMustangs.com Site Problem and Bug Reports
    I hope im posting this in the right place, im new and dont really know what im doing. Ok well, my mustang has been running very rough for a while now. It almost sounds like it has a cam in it at the idle. It sounds like its misfiring, but no code is being thrown, i do have a P0161 being thrown...
  19. V6 Talk
    Hi, I have a 2003 3.8L v6 mustang in stick. I have had a problem where my RPM's jump around at idle and there is vibration at low RPM'S. I thought it was because I had exhaust leaks and a vacuum leak. Once i fixed the leaks, it became better but still, the RPMS's would jump around while at a...
  20. Introductions
    IM HAVING IDLE PROBLEMS WITH MY MUSTANG 2002 V6. THE RPMs KEEP GOING UP TO 2000 TO 3000 WHEN I SHIFT OR PUT IT IN NEUTRAL. SOMETIMES I LET GO OF THE GAS AND ITS LIKE IF ITS IN CRUISE CONTROL AND I DONT EVEN HAVE THAT. ANY ONE CAN HELP ME ON THIS PROBLEM?????
Top