Ford Mustang Forum banner

Status
Not open for further replies.
1 - 20 of 31 Posts

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #1
anyone have a write up on this swap? i already have the computer and injectors... do i need aifferent vam? anything else i need to change? any help would be great...
 

·
Registered
Joined
·
690 Posts

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #7
wow what a big change with the la2 and the 35's... car runs great... it still sounds like its pinging... those flat top pistons are killing me... but nothing some good gas wont fix... would a fmic help with this pinging?
 

·
Registered
Joined
·
1,854 Posts
Just a few things:

1. You have flat top pistons vise the dished turbo ones? They are probably not forged then, and the compression ration might be too much now.
2. The LA series computers are more likely to knock down the timing on the 84 style intake because the knock sensor input is more "amplified" within the LA EEC.
3. If you are getting pinging, then make sure you have the timing set at 10* BTDC and not way advanced. Pinging is detonation. Detonation means burnt components and/or a blown head gasket.

As for the FMIC, yes, it will bring charge temps down and help, but the car should not be detonating without it. What grade of petrol are you running?
 

·
Registered
Joined
·
960 Posts
like he said detonation is when the gas explodes before the sparkplug fires because the air is so hot but it shouldnt do it with out the FMIC kit but i would buy one any ways it will cool the air from around 200 degress to around 100-120 degrees.
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #10
ok long story short... i did a headgasket and found out the car has speed pro flat top forged pistons in it... the sticker with the timing marks are gone on my car... there is a notch on it and from what i was told that would be TDC? is this correct? and every mark after that is 2*? so i go 5 marks up and that would be 10*? if i back it up to like 8* or 6* when im in boost it pops... ive been running 91 octane.. which is the best up here... but last night i went to vp racing and got a full tank of 100...
 

·
Registered
Joined
·
1,854 Posts
Marks sound right.

How do you know they are Speed Pro, and how do you know they are Forged? The top of the piston should look like the pic

Did you set the timing with the SPOUT unplugged?


What do you mean by "it pops"? Like how? From where?
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #12
they had a pat number on them...Speed Pro ZL2455F75MM - Speed-Pro Power Forged Pistons i check timing yes woth spout out... when im in like 3rd gear around 2300 rpm and i floor it it pops out the exhaust once or twice... then pulls hard... the pining has gone away today with the 100 octane in it... i have timing at 12* and fuel at 40 psi... boost is around 17 psi... it seems fine now but anything besides this 100 octane makes it suck... everybody told me so far to junk the flat tops for stock... but the block has be bored over... what pistons do i need? and thank u very much for this help guys!!!
 

·
Registered
Joined
·
57 Posts
i've got a bored block i put wiesco's in it that i had ceramic coated in case it goes lean or i want to spray it. If your gona run that fuel and ad more boost you'll want a quality dished piston in it and like navy said the dish will help lower your compression. and be carefull the poping could mean its runnin a little lean.
 

·
Registered
Joined
·
57 Posts
do you still have the stock pumps in it
 

·
Registered
Joined
·
1,854 Posts
1. Get rid of the flaty tops
2. Set the fuel pressure at 39 with the vacuum line disconnected
3. Does fuel pressure rise 1 psi per every 1 psi of boost?
 

·
Registered
Joined
·
690 Posts

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #18
yes the fuel goes up with boost... yes stock pumps... i think its got enough fuel in it cuz wouldnt it pop even with the 100 octane? ill change the pistons when i have it down for the winter... or just when it blows up...lol
 

·
Registered
Joined
·
654 Posts
you should have about 46 psi fuel @ 17 psi boost, sounds like its starving, one pump not working? this happened to me before i put in the 190 lph f/p.
 

·
Registered
Joined
·
42 Posts
Discussion Starter #20
both are working... i disconnected the hows to the first pump and it has pressure.... then tried the 2nd and its good as well... so 46 psi at 17 pounds? wont it raise with boost by itsself??
 
1 - 20 of 31 Posts
Status
Not open for further replies.
Top