Witaj, próbuję wymienić mój SJB (Smart Junction Box) z powodu nieuniknionego wnikania wody i korozji. Mam problem ze znalezieniem nowego modułu zastępczego. Na Ebay jest mnóstwo używanych, ale wszystkie wyglądają na skorodowane. Moim problemem jest znalezienie nowego zamiennika z pasującym numerem części. SBJ aktualnie w samochodzie ma numer części 4R3T-14B476-BS. Zadzwoniłem do Forda, aby uzyskać numer części za pomocą mojego numeru VIN i powiedzieli, że powinienem mieć SJB o numerze części 4R3Z-15604-DA. Zatem obecny nie pasuje do tego, co Ford mówi, że powinienem mieć. Nie mogę znaleźć żadnego z tych numerów części na wielu stronach. Znalazłem jednak nowy na FordPartsGiant.com, ale numer części jest również inny, czyli 5R3Z-15604-DC. Moje pytanie brzmi więc: czy mogę zamienić SJB na inny numer modelu, o ile jest on dla tego samego roku, silnika i skrzyni biegów? Nie jestem pewien, czy komuś się to udało. Wszelka pomoc jest mile widziana. Dzięki!
Jestem zaskoczony, że nikt jeszcze na to nie odpowiedział...
Nie będziesz mógł kupić nowego SJB. Starsze pojazdy, które mają ponad 5 lat, nie będą miały możliwości kupienia nowego SJB lub PCM. Używane lub „odbudowane” to wszystko, co teraz będziesz miał. Jeśli Twój nadaje się do uratowania, najlepiej wyślij go do niezawodnego serwisu naprawy modułów.
Numer katalogowy części Forda będzie inny niż numer inżynieryjny Forda, który znajduje się na rzeczywistej części. Niestety, o ile wiem, nie ma publicznej bazy danych, która pozwalałaby na wzajemne sprawdzanie numerów. Numer części z katalogu, który dał Ci dealer Forda, jest naprawdę przydatny tylko do kupowania nowego, czego już nie możesz zrobić.
Twój obecny jest prawdopodobnie oryginalny i prawdopodobnie ma właściwy numer. Chodzi tylko o to, że dział części prawdopodobnie nie może Ci powiedzieć, jaki numer inżynieryjny powinieneś mieć na części. Naprawdę nie wiem, dlaczego Ford zdecydował się stworzyć system numeracji z dwoma różnymi numerami części dla każdej części, którą produkują, ale mimo to tak jest.
Różne modele, poziomy wyposażenia i opcje określą, jakiego SJB potrzebujesz. Model podstawowy będzie inny niż Premium, a v6 prawdopodobnie będzie inny niż GT.
Czasami Ford zastępuje numer części nowszym numerem części, który go zastępuje, ale trudno powiedzieć, które numery są kompatybilne, chyba że dealer powie Ci, które z nich są.
5R3Z-15604-DC na Ford Parts Giant jest również niedostępny i
wydaje się, że jest to właściwy numer katalogowy, ale znowu, to nie jest numer, który będzie na samej części, nawet jeśli jeden znajdziesz. Jeśli dostałeś jeden nowy w pudełku, ten numer części z katalogu rzeczywiście byłby na pudełku, w którym się znajduje, ale nie na samej części.
Wyślij swój do Automotive Circuit Solutions, Autoecm, Upfix lub Module Master, ponieważ wydają się być niezawodnymi serwisami naprawy modułów.