Ford Mustang Forum banner

Status
Not open for further replies.
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #1 ·
I have a 96 v6 i has started to start rough and a rough idle I put in new plugs and air fliter it has 120,000 on it any ideas why it is doing this
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
joester1103 said:
I have a 96 v6 i has started to start rough and a rough idle I put in new plugs and air fliter it has 120,000 on it any ideas why it is doing this
Could be 4 things.

Head Gaskets

MAF needs to be sprayed with computer contact cleaner

Idle air control

Fuel Filter.
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
joester1103 said:
if the temp is good could it still be head gaskets
yeah, if it's a small leak.

My 98's head gasket went out, and the only clue was hard starting from sparkplugs and a faint whiff of antifreeze.
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #5 ·
I bought a new fuel filter today and am going to put it in tonight , i have power I bought it in aug. and it didn't have this problem just the last few weeks when i got it I had a new belt and pully put in and also had the tranny done (flushed, and new filter put in if I rember it took 12 or 13 quarts of fluid) like I said it has 120,000 on it what else should I due

thanks in advance
Joe
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
joester1103 said:
I bought a new fuel filter today and am going to put it in tonight , i have power I bought it in aug. and it didn't have this problem just the last few weeks when i got it I had a new belt and pully put in and also had the tranny done (flushed, and new filter put in if I rember it took 12 or 13 quarts of fluid) like I said it has 120,000 on it what else should I due

thanks in advance
Joe
Pick up a haynes manual, and go through the maintenance protocol . ..
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
joester1103 said:
i thought of that but i was looking for something different first hand advice thats why I am at this site
I don't have enough info.

Are you the 1st owner?

do you have receipts as to whether whoever owned the car kept up with the maintenance schedule?

If not, the only way to go, is to do all the maintenance . . . especially at 120,000 miles.

FLush the radiator, tranny fluid, change the fuel filter, change the air filter, clean the MAF sensor, change the oil, the differential fluid, check / change all belts and hoses, replace brake fluid, power steering fluid, check AC, etc.

Just run through all of it.
 

·
Registered
Joined
·
60 Posts
The head gasket in the 95-97 V6s is a known issue. They would tend to blow at around 60K miles. If it was originally replaced with the same type gasket, chances are it's time for it to blow again. BTW this problem was fixed with the 98 model.
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
kscoyote said:
I don't have enough info.

Are you the 1st owner?

do you have receipts as to whether whoever owned the car kept up with the maintenance schedule?

If not, the only way to go, is to do all the maintenance . . . especially at 120,000 miles.

FLush the radiator, tranny fluid, change the fuel filter, change the air filter, clean the MAF sensor, change the oil, the differential fluid, check / change all belts and hoses, replace brake fluid, power steering fluid, check AC, etc.

Just run through all of it.
did you change your wires? and are you sure about the spark plug gaps?
 

·
Registered
Joined
·
13 Posts
Discussion Starter · #11 ·
I am not the first owner did all the fluid changes and belt
did not do the wires yet will do this weekend
to clean the maf how do I do that never did it before
thank you for all the help
 

·
Registered
Joined
·
11,432 Posts
joester1103 said:
I am not the first owner did all the fluid changes and belt
did not do the wires yet will do this weekend
to clean the maf how do I do that never did it before
thank you for all the help
just spray computer contact cleaner on the sensor in the tube just aft of the air cleaner.
 

·
Registered
Joined
·
31 Posts
Ive got a 98 v6 and it starts ******* rough....i changed all the fluids, MAF cleaned, and the fuel filter/air filter. ive asked three different machanics what the problem is and havent gotten an answer...i was talking to this old engine tech guy who is a reg at the bar..he said that the fuel pump may not be priming the system and he said that ford switched from the none-priming to the priming system around this time....i dont know if this is the problem but i was planning on replacing the pump anyhow so i dont really know..
 
1 - 13 of 13 Posts
Status
Not open for further replies.
Top