Jak wspomniałem, przed demontażem zaznaczyłem wszystkie trzy "połączenia" farbą.
Tuleja CB nie wygląda naprawdę strasznie, po prostu wydaje się, że oddała swoją pierwotną twardość durometru znacznie wcześniej, niż powinna.
Trochę zaskoczony, że nie znalazłem więcej informacji na temat tych awarii, ponieważ nawet 5.0 S197 mają już 11 lat.
Nawet ciągnięcie na boki tak mocno, jak mogłem, tak naprawdę nie ujawnia żadnych uszkodzeń.
Trochę nienawidziłem tego, jak Ford nigdy nie malował swoich dyferencjałów przez lata, więc pomalowałem swój zaraz po tym, jak po raz pierwszy zabrałem go do domu.
I myślę, że pomalowałem żółtą kropkę na kołnierzu dyferencjału, ale wygląda na to, że mój był prawidłowo ustawiony fabrycznie.
Grzebiąc, wydaje się, że wielu tak nie było, nawet w samochodach S550.
Rozebrałem wał w pobliżu tulei CB, ale nie ma nakrętki do usunięcia, aby zdjąć ten kołnierz.
Muszę założyć, że było to dość ciasne dopasowanie wciskane, mimo że środkowy przegub CV wygląda na to, że zajmuje się teleskopowaniem, podczas ruchu zawieszenia.
Z pewnością niewiele miejsca, aby tam wejść, aby wcisnąć ten kołnierz, przynajmniej nie przy typowym ustawieniu prasy.
Mam konfigurację ściągacza do łożysk, której można użyć z prasą, ale zastanawiam się, czy naprawdę wytrzymały ściągacz do kół zębatych, a nawet ściągacz do kierownicy, mógłby go zdjąć.
muszę dokładniej sprawdzić wnętrze kołnierza, sprawdzić, czy otwór w środku kołnierza jest otwarty i można „pchać” w stosunku do reszty wału.
Znalazłem dwa różne zestawy śrub.
https://lmr.com/item/LRS-434496K/mustang-rear-driveshaft-bolt-kit-4r3z-4b496-aa-05-17
Zdecydowanie różnica między śrubami kołnierza zębatego a śrubami połączenia środkowego.
Jak wspomniałem, wiele wątków, które przeszukałem, twierdzi, że te śruby są momentem obrotowym. Wygląda na to, że w razie potrzeby mogę użyć dłuższych śrub zębatych w sekcji środkowej.
Kilka przyzwoitych wyprzedaży z okazji 4 lipca. Mam nadzieję, że Summit dopasuje cenę nowej wału, którą chcę. Mają 90-dniowy zwrot, jeśli nie są używane.
Zamierzam zamówić wał i rozejrzeć się lokalnie, aby zobaczyć, czy ktoś może coś zrobić z wciśnięciem kołnierza środkowego. Jeśli naprawa mojego wału się nie powiedzie, spróbuję nowego.