Ford Mustang Forum banner
1 - 10 of 10 Posts

GentlemaninHawaii

· Registered
7 Posts
Reaction score
7
Discussion starter · #1 ·
Cześć wszystkim,

proszę o pomoc
Mam Mustanga eco boost z 2017 roku w wersji kabriolet
Kupiłem samochód ze świecącą kontrolką poduszki powietrznej, a kod błędu odnosi się do czujnika zajętości fotela pasażera. Sprawdziłem czujnik i wyciekał z niego płyn.
Kody błędów to: B00A0:09-8B i B00A0:64-8B
Po długich poszukiwaniach znalazłem ten sam czujnik na eBayu i go wymieniłem, ale nadal mam ten sam kod, a skaner go kasuje, po czym wraca ponownie (przerywany)
Wyjąłem moduł poduszki powietrznej i wysłałem go do zresetowania, myśląc, że może był tam zapisany kod wypadku. Dostałem go z powrotem, zainstalowałem i nie rozwiązało to problemu.
Otrzymałem od poprzedniego właściciela wycenę od dealera na prawie 3000 dolarów za wymianę czujnika z poduszką fotela, ale naprawdę nie stać mnie na zapłacenie za to 3000 dolarów.

Gdzie mogę znaleźć/kupić schemat okablowania, aby przeprowadzić test ciągłości kabla od czujnika do modułu?

Witamy i dziękujemy za dołączenie do ALLFORDMUSTANGS! Przeczytaj Zasady społeczności AFM, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Zachęcamy do uzupełnienia ustawień konta. Jeśli potrzebujesz pomocy przy publikowaniu, przeczytaj to FAQ. Cieszymy się, że zdecydowałeś się być częścią naszej społeczności. Ktoś wkrótce się pojawi, aby zaoferować poradę.

• Like
Reactions: 5.0 Coyote
Witajcie wszyscy,

proszę o pomoc
Mam Mustanga eco boost z 2017 roku w wersji kabriolet
Kupiłem samochód ze świecącą kontrolką poduszki powietrznej, a kod błędu odnosi się do czujnika zajętości fotela pasażera. Sprawdziłem czujnik i wyciekał z niego płyn.
Kody błędów to: B00A0:09-8B i B00A0:64-8B
Znalazłem ten sam czujnik na eBayu po długich poszukiwaniach i wymieniłem go, ale nadal mam ten sam kod, a skaner go kasuje, a potem wraca (przerywany)
Wyjąłem moduł poduszki powietrznej i wysłałem go do zresetowania, myśląc, że może został tam zapisany kod wypadku. Dostałem go z powrotem, zainstalowałem i to nie rozwiązało problemu.
Miałem wycenę od poprzedniego właściciela na prawie 3000 dolarów od dealera za wymianę czujnika z poduszką do siedzenia, ale naprawdę nie stać mnie na zapłacenie 3000 dolarów za to.

Gdzie mogę znaleźć/kupić schemat okablowania, aby sprawdzić ciągłość kabla od czujnika do modułu?
View attachment 795318 View attachment 795319 View attachment 795320
Nie można po prostu wymienić czujnika w nowoczesnym systemie SRS z innego samochodu. Uważam, że OCS (czujnik zajętości fotela) może być dostarczany jako dopasowany zestaw z innymi czujnikami i RCM (modułem sterowania układem wstrzymującym). To prawdopodobnie powód, dla którego dealer rzekomo chce 3000 dolarów za naprawę problemu, ponieważ zamierza wymienić wszystkie części OCS w samochodzie, które uzna za konieczne, w całym zestawie serwisowym OCS, który składa się z poduszki z pianki, pęcherza, węża z czujnikiem ciśnienia, elektronicznej jednostki sterującej (ECU) i wiązki przewodów.

Nie jestem pewien, ale być może będziesz mógł wysłać używany OCS z RCM, aby RCM został przeprogramowany i skonfigurowany do niego. Jeśli to możliwe, być może będziesz musiał wysłać oba czujniki z RCM, nie wiem. Istnieją specjalne firmy zajmujące się naprawą modułów, które konfigurują lub resetują moduły RCM, a być może również używane OCS.

Pamiętam, że rozmawiałem o tym kilka lat temu: (180) Alternatywy dla zestawu serwisowego OCS | Forum Ford Mustang (allfordmustangs.com)

Zadzwoniłbym do innego dealera lub dwóch i poprosił o własną wycenę. Niektórzy dealerzy lubią zawyżać ceny, a ta wycena 3 tys. dolarów wydaje się dość wysoka za pojedyncze miejsce w usłudze OCS.

Discussion starter · #5 ·
Zadzwoniłbym do jeszcze jednego lub dwóch dealerów i poprosił o własną wycenę. Niektórzy dealerzy lubią zawyżać ceny, a ta wycena na 3000 dolarów wydaje się dość wysoka za pojedynczy serwis OCS dla jednego siedzenia.
Jestem na wyspie z dwoma dealerami Forda i najtańszy kosztował 3000 dolarów (dokładnie 2780). Mogę kupić czujnik z poduszką od dealera za 1700 dolarów, ale jestem pewien, że będę musiał go zaprogramować.

Jestem na wyspie z dwoma tylko dealerami Forda, a najtańszy kosztował 3000 $ (dokładnie 2780 $). Mogę kupić czujnik z poduszką od dealera za 1700 $, ale jestem pewien, że będę potrzebował, aby go zaprogramowali.
Jaki jest numer części zestawu serwisowego OCS?
Jeśli dealer pobiera od ciebie 1080 $ za instalację i programowanie RCM, to wydaje się to rabunkiem. Nawet jeśli ich stawka godzinowa wynosiłaby prawie 200 $ za godzinę, nie widzę, jak mogą uzasadnić 5 i pół godziny pracy lub 4 i pół + 1 godzinę programowania (zaprogramowanie czegokolwiek zajmuje im tylko około 15 minut). Nie powinno to zająć tak wielu godzin. Oglądałem kiedyś film z wymiany OCS i chociaż to udręka, to wymiana nie trwała wcale tak długo.
Jeśli sam włożysz zestaw, będziesz potrzebował kogoś z subskrypcją/dostępem do oprogramowania Ford IDS na laptopie i VCM (Vehicle Communication Module). Wszyscy dealerzy oczywiście będą mieli to oprogramowanie i narzędzie VCM, ale niektóre bardziej ugruntowane niezależne warsztaty, które często pracują nad Fordami, również je będą miały. Musiałbyś zadzwonić, żeby się dowiedzieć.

Discussion starter · #7 ·
AKTUALIZACJA
Poszedłem więc do innego dealera i poprosiłem ich o zresetowanie mojego nowego czujnika, który zainstalowałem, myśląc, że na pewno nie zadziała i powiedzą, że potrzebuję nowego. O dziwo zadziałało i kosztowało mnie tylko około 200 dolarów. Bardzo podekscytowany.

AKTUALIZACJA
Więc poszedłem do innego dealera i poprosiłem ich o zresetowanie mojego nowego czujnika, który zainstalowałem, myśląc, że na pewno nie zadziała i powiedzą, że potrzebujesz nowego. O dziwo zadziałało i kosztowało mnie tylko około 200 dolarów. Bardzo podekscytowany.
Czy udało im się przeprogramować używany czujnik, który miałeś z innego samochodu, czy też chodziło Ci o zupełnie nowy czujnik, który zainstalowałeś?

Dzięki za kontakt w tej sprawie. To bardzo pomoże wszystkim innym osobom, które muszą wymienić swój OCS.

Żeby to wyjaśnić: dealer zaprogramował RCM na używany OCS. Mogli również przypisać OCS nowy numer seryjny, nie wiem, czy to w ogóle możliwe, ponieważ mogli po prostu zarejestrować OCS tak, jak był, ale najważniejsze jest to, że moduł rozpoznaje OCS.

1 - 10 of 10 Posts